Tijdens de vakantie foilen leren met een kite

Leren hydrofoil kiten tijdens de Vakantie

Leren Hydrofoilen tijdens je vakantie!

De vakantie is een uitgelezen kans om het foilen met een kite onder de knie te krijgen. Als je 1 week, 1 uur per dag oefent leer je alle skills om te leren foilen. Meerdere kortere sessie brengen je meer progressie als 1 keer een lange sessie. De subtiliteit van het foilen maakt het dat het lichaam de input moet verwerken en dat gaat niet over 1 nacht “ijs”. Klinkt raar, echter het lichaam heeft gewoon tijd nodig . Je zult merken dat elke ‘ nieuwe’ kite foil sessie er een gewenning is opgetreden. Wat je gister forceerde, is vandaag snel onder de knie!
Daarnaast kom je thuis met een nieuwe vaardigheid waar je veel plezier aan gaat beleven. Hieronder nog een aantal redenen waarom je zou gaan hydrofoilen.

Waarom zou ik gaan hydrofoilen?

Uit KiteMobile archief de volgende redenen waarom je zou hydrofoilen.

 1.  Vergroot je kans op kitesurf tijd. Met een 12m kun je vanaf 8 knopen zonder problemen varen. Dat avond thermiekje wordt je grootste vriend (in)
 2.  Altijd hoogte lopen. Dit is een van de grootste verrassingen, “bijna” recht tegen de wind in varen. Als twintip rider bijna niet voor te stellen wat voor mogelijkheden dit geeft. Hoe groot je speelplaats wordt als je niet tegen de rietkraag zit aangeplakt als je wind net wel/niet genoeg is.
 3.  Vlieg door de vlagen. Iedere kitesurfer kent het probleem, vlagerige wind is niet echt lekker kitesurfen. Met een hydrofoil heb je daar minder last van, de foil behoud zijn snelheid en je kite behoud zijn druk. Wind even weg, jij vaart gewoon door!
 4.  Springen onder de 10 knopen! Dat kan toch niet met zo’n vin? Jawel hoor, de foil vleugel laat je springen als een dolfijn. Combineer dat met een kite met goede lift en/of zweef capaciteit en je hebt airtime vanaf 7 knopen.Zwaar om te springen met zo’n vin? Valt mee, carbon versies zijn lichter als een twintip met boots.
 5.  Dicht bij huis. Met de Hydrofoil wordt je plaatselijke waterplas weer een speeltuin dicht bij huis. De vlagen, het vlakke water, de zwakke wind allemaal drempels die niet meer gelden. Je stekkie om de hoek is gewoon weer interessant!
 Nadelen zijn er natuurlijk ook. We zetten ze kort op een rijtje!
 1.  Prijs. De hydrofoils staan bekend als prijzig. Echter, per seizoen wordt dit beter. Tegenwoordig kun je een complete hydrofoil set al onder de 1000,- euro aanschaffen. Daarnaast bespaar je een grotere, vaak duurdere vlieger. Bekijk hier alle foil aanbiedingen van de Nederlandse kiteshops
 2.  Opnieuw leren. Inderdaad, terug in de schoolbanken. Je moet nieuwe vaardigheden leren. Niet getreurd beste herintreders, nieuwe skills leren is mooi en al snel kun je varen en seconden lang zweven boven het water. Gemiddeld duurt het 3x een uur proberen voor dat het kwartje valt.
 3.  Diep water Een hydrofoil mast is tussen de 50cm en 90 cm. Met als gevolg dat je pas kunt varen in borst diep water. Let op zandbanken en andere plotselinge ondieptes, deze zullen de hydrofoil direct tot stilstand brengen.
 4.  Gevaarlijk! Nee, absoluut niet! Neem gewoon de tijd! Het draait om subtiele bewegingen, daar moet je even aan wennen. Gebruik je gezonde verstand, ontdek en leer. Dan kom je  er vanzelf uit! Lukt het niet of een goede start maken, kom gerust langs we hebben 2 foils en speciale leraren voor je klaarstaan
Wat zijn de beste locaties in om het Foilen te leren?
 1. minimaal 80 cm diep water De foil heeft een mast van minimaal 40 cm (eerste paar lessen) en daarna vanaf 75 cm.
 2. vlak water Vlak water geeft je de mogelijkheid om dicht bij het water te blijven met je board. Hoe hoger je van het water staat hoe meer mast uit het water, hoe moeilijker de balans.
 3. 3 bft wind Met foilen heb je maar weinig wind nodig. Rond de 10 knopen kun je prachtig met een 12m oefenen.
 4. Schoon water Met schoon bedoelen we, weinig wier. Plassen kunnen in de zomer vol groeien met wier. Je vol blijft er snel in steken. Zoek dus schoon water op.
 5. Zandbank vrij Locaties met snel aflopende stranden zonder zandbanken hebben de voorkeur, in de break spoelen met de hydrofoil is iets wat je zoveel mogelijk wilt voorkomen

Dit waren onze foil tips, mocht je vragen hebben, plaats een comment onder het artikel of mail naar info@kitemobile.nl.

Boek een hydrofoil les voordat je op vakantie gaat

Je kunt bij ons ook complete hydrofoil cursus volgen. In deze 2 daagse cursus leer je alle ins en outs van het hydrofoilen. Krijg je een eigen hydrofoil mee om te oefenen en vergroot je de kitesurfdagen tijdens je vakantie met meer als 50%. Elke thermiek is je vriend geworden!

O, ja over vakantie gesproken, de foto is gemaakt in Zanzibar bij kitecenterzanzibar. Dim, de Nederlandse kiteschool eigenaar zie je in Paje regelmatig vliegen, boek een les of spreek hem aan op het strand. Hij leert je graag foilen.