2020 hydrofoil test

Hydrofoil Kiteboard Test voor Beginners

3 Hydrofoil kiteboards in de test speciaal voor Starters

We hebben een YouTube Hydrofoil kiteboard review gemaakt voor kitesurfers die willen beginnen met Hydrofoilen.
We hebben gekozen voor de

  • F-one IC-6
  • Duotone Carver
  • Shinn K2

Alle drie de foils zijn geschikt om te beginnen met Hydrofoilen echter er zijn wel duidelijke verschillen. We begrijpen 20 minuten is wat lang voor een scherm dus hieronder een korte samenvatting van onze bevindingen.
Allereerst willen we een aantal krachtig oneliners eruit gooien om je een beetje richting te geven.

  1. Verander een van de vinnen en je set zal direct anders aanvoelen
  2. Hoe zwaarder de rider hoe groter de voor vin
  3. Korte masten zijn gemakkelijker te varen (onze voorkeur voor starters is 60-75 cm)
  4. Aluminium is sterk zat
  5. Gewicht hydrofoil is voornamelijk belangrijk bij het dragen

Zover de Oneliners. Nu een korte samenvatting van onze bevindingen.

F-one IC-6

fone hydrofoil IC 6 test

Deze foil is uitermate geschikt om hydrofoilen te leren. De Foil is super stabiel, genereert een rustige lift en eenmaal in de lucht is hij gemakkelijk te controleren. Eigenlijk wat je zoek als je de eerste vlieguren gaat maken.
We zijn wel een aantal gebruiksvriendelijke issues tegen gekomen. Zo konden we na het Foilen de voorste vleugel niet meer los krijgen, later hoorde we dat dit probleem bekend is bij andere foilers.
Mag dat de pret drukken? Absoluut niet, dit is een prachtige foil set om te beginnen!

Duotone Carver 950

Duotone. spirit carver hydrofoil test

Dit is de meest reactieve foil gebleken. Reactief betekend dat hij snel reageert op druk verplaatsingen van de foiler. Je moet het zo zien dat Foilen eigenlijk zoiets is als op een circus bal staan. Voor/achterwaarts en Links/rechts balanceren. Elke actie van de rider heeft een directe reactie op de foil. Prachtig spel natuurlijk alleen je wilt het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maken dus een rustige stabiele foil zal je eerder onder de knie krijgen als een reactieve foil set.
Bij duotone kun je de voor vinnen veranderen en de achter vin met zo genaamde widget kantelen. Dit zijn aanpassingen om reactie snelheid en lift (omhoog gaan) te vergemakkelijken.
Dus een reactieve foil, die je in het begin wat moeilijker maakt maar eenmaal geleerd je jaren lang van deze foil kan genieten. Daarnaast is de setup van de Duotone ons als beste ervaren. Sterk, gemakkelijk en snel op het water!

Shinn K2

Shinn K2 hydrofoil test

Eigenlijk de grote verrassing van de test. We waren onder de indruk van zijn performance voor beginners als voor ervaren hydrofoilers die freeriden.
De Shinn is super stabiel, en tegelijk speels. Blijft met weinig snelheid gemakkelijk door Foilen. Draaien, door en voor de wind (overstag en gijpen) waren gemakkelijk en we denken voor beginners sneller op te pakken met deze foil set. Hij floot (geluid maken) wel een beetje maar dat kan aan deze specifieke foil liggen. Als er een braam of een hoekje in de vin of mast wat verkeerd staat kan dat geluid geven. Verder een top set. Zeker ook met de Jackson Sunburner board. Deze is dun en flexibel hydrofoil board. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat je bij je eerste duikvluchten je board niet direct water hapt en je voorover de waterplanten tegemoet treedt. Al met al, de Shinn was de grote verrassing!

Mochten we je toch enthousiast hebben gemaakt voor een 20 minuten durende review. Kun je hem hieronder bekijken!
Veel plezier en zie je vast een keer met weinig wind, vliegen over het water.  🙂